top of page

Svet se spreminja in mi z njim

O tem zakaj je razvita čustvena inteligenca tako pomembna v sodobnem svetuPrejšnji teden sem govorila o tem, kako razvijaš svojo kreativnost in jo začneš uporabljati na nenasilen način, čuječe in zelo zavedno ter preudarno. Vse z namenom doseganja takšnega rezultata, ki je trajen in navdihujoč, tako zate, kot tudi za okolje.

Današnjo nedeljo posvečam temi poslovne uspešnosti v povezavi z duhovnim aspektom človeka.

Če se morda spomniš mojega pisanja na začetku tega meseca, sem ti povedala, da smo v obdobju leta, ko naglo prenavljamo sebe in se hitro adaptiramo na spremembe, ki jih prinaša ta čas. Te spremembe se večinoma dogajajo navznoter, zato jih običajno težko opišemo, ker niso oprijemljive. Danes je moj namen, da ti približam to, da ravno tvoj kvaliteten stik s tvojim notranjim / nevidnim svetom in tvoja čustvena zrelost in stabilnost bistveno vplivajo na tvoj uspeh pri delu in v poslu. 

Če pogledamo trend zadnjega desetletja lahko jasno vidimo, da so uspešna inovacijsko usmerjena podjetja spoznala, da kvalitetne inovacije niso posledica zgolj tega, da ima vodja zgolj visok I.Q. Uspešni vodje imajo predvsem izoblikovane "mehke veščine". V svetu MBA šole in tudi drugih raznovrstnih poslovnih institucij danes uporabljajo učne programe, ki so osredotočeni na izboljšanje socialno-čustvenih veščin voditeljev. 

Neizpodbitno je, da smo se preselili v obdobje ustvarjanja voditeljev nove dobe (meni zelo ljub izraz ;) ). To so ljudje, ki razumejo svoja čustva, se bolje navežejo na člane svoje ekipe in tudi bolje razumejo težnje in potrebe svojih strank. To so ljudje, ki so čuječi in premišljeni v vsakodnevnih človeških interakcijah ter so bistveno manj čustveno labilni v zahtevnih situacijah (v današnjem času jih nikakor ni malo).

Naj ti povem primer iz prakse mojega dela:

“Gospa A, naslednica vodstva družinskega podjetja z več kot 150 zaposlenimi je do nas prišla zaradi iztrošenosti. Nikakor ni našla skupnega jezika z družinskim članom, ki vodi podjetje. Vsak je krenil v svojo smer in videl zgolj svojo vizijo za prihodnost podjetja. Vse to je še bolj krhalo njun odnos, kar pa je imelo večje posledice na počutju in zdravju obeh. Z našo pomočjo je naslednica našla nov notranji mir in opolnomočila sebe. Vzpostavila je novo zaupanje vase in v svoje ideje. Vzpostavila je čustveni mir ter koherenco uma in čustev, skozi katerega je bila sedaj zmožna komunicirati na prijazen in učinkovit način. Nič več iz sile ali občutka nemoči. Vse to je odprlo prostor tudi v družini, da si lahko odpustijo in spuščajo preteklost. Izboljšalo se je zdravje vseh, prav tako poslovni odnosi v podjetju. Gospa A danes redno izvaja rutino umirjanja in vzdrževanja notranjega balansa.”

Potreba časa in smer našega razvoja, kliče po tem, da iskreno ocenimo in ovrednotimo svojo duhovno prakso. Zagotovo poznaš rek: "Vsi mi smo duhovna bitja, ki imajo človeško izkušnjo." Žal pa smo še vedno prepogosto ujeti v to človeško izkušnjo, da pozabimo na svojo globljo naravo, naš višji smisel.


Kaj lahko naredimo v tej smeri? Naslednja razvojna faza, ki oblikuje in determinira NOVODOBNEGA VODJO, je ravno zavedanje in uporaba te notranje, duhovne inteligence. Ko spremljam trende v tujini lahko opazim, da v mnogih naprednejših podjetjih že uporabljajo prakso čuječnosti na delovnem mestu, prav tako pa v pisarnah uporabljajo tudi učenje duhovnih tradicij. Zanimivo je to, da smo v poslovnem svetu dolga leta (in seveda še danes) poslušali in uporabljali večinoma termine, ki smo jih povzeli iz sveta športa in vojske, kot npr. blokiranje in reševanje, poteza je sedaj na njihovi strani, strategija, kampanja, dvoboj velikih igralcev, itd. Postopoma v ospredje prihajajo besede kot so npr. zavednost, odpornost, zen, odklop/priklop, pogled od zgoraj, spuščanje, odpuščanje, čuječnost, meditacija, srčna koherenca, smisel, namen, so-delovanje, so-kreacija, povezovanje, trajnost,...

To so lastnosti, ki jih občudujemo pri naprednih duhovnih ljudeh. In te lastnosti dobri vodje želimo posnemati tudi v poslu.

KARAKTERISTIKE NOVODOBNEGA VODJE lahko strnemo takole:

- večja prisotnost in zavedanje, 

- jasen občutek osebnega poslanstva, 

- sposobnost ohranjanja mirnosti skozi turbulentna obdobja in večje izzive - biti mirno oko sredi orkana (še eden od mojih priljubljenih izrazov),

- osredotočenost, ne da bi pri tem pozabili na široko sliko,

- jasen smisel in namen dela, ki ga opravljam - zavedanje svojega poslanstva.

Vse te lastnosti so vzgojene in jih mojstrimo z dobro in redno prakso vzdrževanja notranjega miru ali z drugimi besedami, skozi duhovno prakso.

Ko se znova povežeš z globljo plastjo tvojega obstoja, ne glede na to, kakšno je tvoje delo, postaneš kvalitetnejši/a vodja, tako svojega življenja, kot vodja svojega tima, podjetja. Tvoje delo začne vplivati in odmevati, se širi kot “dober” virus. Vstopiš v svoje poslanstvo, tvoja funkcija vodenja pa je usmerjena k večji izpolnitvi, je motivirana z navdihom in posledično ustvarja večji uspeh.

Comentarios


Predstavljene objave
Check back soon
Once posts are published, you’ll see them here.
Zadnje objave
Arhiv
Išči po oznakah
No tags yet.
Sledi nas
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page